marți, 2 noiembrie 2010

Fagaras, Valea Vistei-Moldoveanu-Simbata

Weekendul 23-24 octombrie 2010 a fost mai prelungit si cu vreme neobisnuit de frumoasa. In prima parte, 22-23 oct(vineri si simbata) am urcat pe Transfagarasan-Saua Caprei-Fereastra Zmeilor.
Relatarea  turei poate fi gasita aici.
Avind inca 2 zile la dispozitie, i-am propus lui Dan un traseu direct si sigur spre Moldoveanu. Valea Vistei avea sa fie un trase lung, care se parcurge deseori intr-o zi. Din orasul Victoria ne-am indreptat spre catunul Vistisoara de unde am urcat cu atelajul pe Valea Vistei Mari, un forestier destul de noroios fiind si toamna. Am urcat circa 3km si am campat deasupra captarii. Intre timp Dan a strins lemne de foc. Linistea a fost tulburata de tractorul ce cobora busteni. A urmat o noapte placuta si nu foarte friguroasa.
Duminica dimineata, 24 oct, inca pe intuneric am strins cortul si ne-am pregatit atent bagajele. Urma sa urcam o diferenta mare de nivel, probabil cca 1500m pina in Portita Vistei.


Impotriva inchiderii liniei Oravita - Anina


Pina la capatul forestierului traversam odata piriul pe un pod. Din locul unde incepe poteca si pina in Victoria sint 9km si pina sus pe Moldoveanu vreo 6-7 ore. Sintem depasiti  de un grup de tineri ce si-au propus sa urce si sa coboare intr-o zi pe Moldoveanu. Nu-i vad echipati si-mi dau seama ca ori se vor intoarce ori vor fi norocosi(cu gheata) ori vor pati ceva pe traseu.
Marcajul triunghi rosu ne conduce de pe un mal pe celalalt, astfel ca vom traversa pe 3 punti. Nu ma grabesc pentru ca stiu ca e un drum lung si nu are rost sa transpir aiurea.
Trecem pe la Moara Oaghii
iar mai sus, cam pe la limita padurii pe la un refugiu(felicitari Transmont Fagaras). De aici inainte vom avea largi perspective si pentru putin timp vom merge si prin soare.
Pe dreapta lasam un vilcel comod pe care s-ar ajunge in Muchia Vistei Mari
si hotarim sa facem un prim popas la soare dupa aproape 3 ore de mers. Atentie ca aici ar fi ultima sursa de apa. Noi ne-am oprit mai sus de zgomotul piriiului si nu am mai luat deloc apa. Am hotarit ca ne ajunge stocul(1,5l de fiecare) si ca vom gasi pe linga refugiul Portita Vistei.
Urcam prin vasta caldare:
Sint fascinat de crestele Vistei Mari, Zanoaga si Padina Otelei:

E o vreme extraordinara...si la soare e chiar cald...la nivelul solului termometrul arata 20*C!
Iata si Padina Otelei(Hirtopu Ursului)
De sus au inceput sa coboare grupul tinerilor. Acum sint pe grohotis si sint atenti. Au renuntat la ascensiune din cauza ghetii. Eu si Dan speram ca vom strapunge Portita fara prea mari probleme. Avem 2 pioleti si o pereche de coltari, iar pe Venom il vom lega. Zis si facut, la primele gheturi mai serioase imi leg coltarii si fac urme pentru coechipierii mei.
Cei echipati ar putea urca direct pe un horn si razbi in creasta principala. Asa am facut in noiembrie 2003 cind am ratacit marcajul. Acum urmam in zig-zag poteca turistica.

La ora 3 dupa amiaza iesim in soarele ce bate puternic in fetele sudic. Dar sintem primiti si de un vint ce ne taie avintul. Singura directie este spre refugiul aflat la 10min spre est. In fundul vaii, mai jos de Iezerul triunghiular se zaresc ceva oameni. Poteca prezinta multa umezeala si noroi. Vom lasa Moldoveanu pentru a -2a zi....izvoarele din apropierea crestei sint inghetate si preferam sa topim zapada. In refugiu avem seara 2-4 grade.
Pe la ora 5 soseste si un mediesan care a urcat prin Valea Simbetei.  Toata seara vintul bate nebuneste pe creasta. Speram ca dimineata sa avem o fereastra de citeva ore pentru "atacul" Moldoveanului.
Sint placut impresionat ca in refugiu gasesc un exemplar al unei Biblii. O rasfoiesc putin si ma gindesc inca odata la versetul:
"El tine in mina adincimile pamintului, 
si virfurile muntilor sint ale Lui" (Psalmul 95, 4), deci in orice ascensiune trebuie atentie caci noi sintem la mina muntelui...

Luni, 25 oct, Ziua Armatei Romane
Ne trezim pe la 5:30 pentru a avea timp sa pregatim toate bagajele. Venom va ramine in refugiu iar noi vom urca pe Cioaca Moldoveanului. La orele 7:10 parasim refugiul si urcam pe marele dinte al Vistei. Medieseanul a plecat pe la 6:30 cu gind de a ajunge la Podragu si Turnuri. Si noi ne grabim insa diferenta de nivel isi spune cuvintul in avintul nostru. De pe Vistea Mare(al 3-lea virf din Romania) se zaressc toti muntii pina la Costila!!!
si inca una:
De pe Vistea mergem spre sud pe punctul rosu catre Moldoveanu. Tinta noastra este foarte aproape.
In zapada sint imprimate urme de coltari ale celor ce-au urcat in zilele trecute pe aici. Noi nu ne-am legat coltarii si acum sintem atenti. Culoarul ce coboara din Spintecatura spre Iezer este plin de zapada insa cel ce cade in Valea Orzaneaua este uscat.
La 8:15 min sosim pe marele virf al Romaniei, Moldoveanu, 2544 m
Dan Alexe(stinga), Dan Oancea(dreapta)

Eu sint pentru a 2-a data pe virf in 2010 si a 7-a oara in ultimii 10 ani. Dan e prima data pe top desi a mai fost pe Vistea. Nu stam prea mult  deoarece ne gindim la Venom si la lungul drum de intoarcere.
Ii propun lui Dan sa coboare cu coltarii mei inapoi pe valea Vistei sa recupereze masina iar eu cu ciinele lui(venom) sa mergem prin Fereastra Mare fiind un traseu cu gheata si zapada mai putina. Si trecem la fapte...
Lacul Manastirii:
Memorez Hornul rasucit al Vistisoarei pentru o eventuala tura de iarna:
si sosim repede si pe vint in Fereastra Mica:

Este acelasi tip de refugiu ca in Fereastra Zmeilor dar parca mai bine izolat. E caldut si placut. Sper sa fie un loc placut si la iarna. Nu zabovim prea mult desi mi-ar fi placut. In urma cu 2 luni (cind nu era refugiul) am montat cortul aici pe un vint puternic. Vezi aici tura din luna august.
Vedere Muchia Simbetei-Dara:)
La miezul zilei ne aflam in Fereastra Buna iar coborirea nu prezinta dificultati. E putina zapada inghetata insa caldura a mai inmuiat-o. Pierdem repede din inaltime si sosim la Coltul Balaceni :)


La cabana Valea Sambetei e destul de pustiu si obloanele trase :)
si creasta care nu mai este asa de insorita :)

Urmeaza un drum lung prin padure, pe la baza Pietrelor Caprei, traversari de vilcele si un parcurs de forestier rupt pe alocuri. In trecut acest drum era practicabil cu vehicule de teren.
Aproape de Complexul Simbata ma regasesc cu Dan care venea in intimpinarea noastra. Sintem bucurosi ca am reusit sa coborim din munti.
Fiind inca devreme ne permitem sa vizitam si Mansastirea Simbata de Sus(Brancoveanu) :)



tura ia final pe un drum "pacatos", cu radare, trafic, indicatoare aiurea si depasirile altora la mustata noastra si... cu o veste tragica, accidentul mortal din Bucegi al Gabrielei Postole pe care am cunoscut-o si eu in iarna in personalul de munte..
Un film cu Vistea si Moldoveanu il gasitii aici:



iar albumul meu(Dan Alexe)  aici iar al lui Dan Oancea aici

2 comentarii:

ciprian teodorescu spunea...

sa-ti traiasca blogu'.m-ati uimit cu atata zapada pe Moldo!

Hiker spunea...

merci fain, sper sa fac/facem ture mai serioase