duminică, 29 mai 2011

Catarare in Muchia Cheii/Postavar cu Yael&Amit,23mai2011

Perioada: 23 mai 2011, luni
Echipa: Yael Katzman, Amit Kano, Hiker
Obiectiv: exersarea tehnicii de rapel si catarare libera
Album foto: https://picasaweb.google.com/hikerph/CatarareInMuchiaCheiiPostavarCuYaelAmit23mai2011#

Cu o saptamina in urma, Noam de la Vila Vitalis(Predeal) m-a anuntat ca va avea niste prieteni doritori de ceva catarare. Ok, am zis, ii pot incalzi putin prin Postavaru.
Luni, 23 mai 2011, plec cu noaptea-n cap din Ploiesti, cu trenul alpinistilor, la 4:15. Vremea din valea Prahovei este senina si buna de colindat si eu nu mai urcasem pe munti de 10 zile. Intre timp, cu citeva zile in urma mai luasem o doza de aer curat din Valea Doftanei si iesirea asta era importanta. Eram putin stresat si nu cunosteam exact nivelul de pregatire al coechipierilor mei.
6:30 Predeal. Pina la Vila Vitalis, cale de 3 km merg inapoi spre Azuga pe DN1.
Facem cunostinta si sint incintat sa lucrez cu o pereche tinara(Yael si Amit). Sortam echipamentul si apoi sunam la un taxi. Dezamagitor pentru toti, o cursa costa mult, 60 ron pt nici 25km. Alternativa e o poteca de 3 ore via Trei Brazi.
Optam pentru un taxi.
transhumanta

La ora 9 sosim in Cheile Risnoavei unde intilnim o turma mare. Cibanii merg linistit cu oile spre Babarunca. He-he! Ciobanii si-ar dori si ei niste poze insa le explic ca trebeuie sa-si puna ceva internet pe la stina. Admiram putin peretii si mergem la Bolovanul Prostului ca sa facem o incalzire. Oricum, la soare e foarte cald.

Imi iau repede coarda si niste bucle cu anouri si fug deasupra stincii. Amit dorea un traseu taricel si ca atare am hotarit sa fac un rapel pe centrul peretelui. Faleza are trasee cuprinse intre gradul 3(Scoala) si 6-8(Stamate, Sandero, Logan, etc). Dupa citeva tentative ale lui Amit hotarim sa punem coarda pe un traseu mai usurel, in stinga celui de Scoala. Urcam fiecare si apoi Yael si Amit vor ceva mai lung. Ok, le propun sa mergem la peretii din Itwig.
din Poiana Inului

Stiu ca in 3 va fi foarte greu de parcurs un traseu asa de lung(5-6 lungimi), dar pina la urma putem renunta dupa 2-3 lungimi. De acolo poti vedea mai bine muntii Bucegi, Baiului, Neamtului.
Peretele Animalelor

E vara si cald si bagajul trebuie bine cumpenit pe umeri, mai ales in perete. Nu-i prea bine ca eu, cap de coarda, va trebui sa catar cu rucsac maricel. Acum cautam umbra si ne grabim spre culoarul padurii. In Poiana Inului gasim niste izvorase si mai alimentam.
urcam spre baza peretilor

Urcam incet. Baietii duc bagajele. Dupa 1 ora de gifiiala sosim la baza traseului propus de mine: Muchia Panselutei. Lasam la baza traseului ceva mincare si alte piese nefolositoare. Ma leg in coarda si plec in sus.
Urc la bocanci si cu rucsacul meu(peste 5kg cred), e o lungime usoara dar coarda trebuie atent asigurata. Ultima data, in aprilie, am avut mari probleme la trasul corzii.
Yael spre regruparea 1

Sosit in regrupare, ma zelbuiesc si o chem pe Yael. Ea trage si semicoarda si trebuie sa o treaca prin carabiniere. Din pacate nu pot filma sau face poze mai multe. Trebuie sa ma concentrez la filat vreo 80m de coarda. In scurt timp soseste si Amit cu rucsacul. Urca foarte repede, parca alearga pe stinca.
vedere din R2 spre R1

E foarte cald...dar cred ca-i mai bine decit sa ploua. Imi pun papucii si continui pe LC2. E o lungime mai grea si iarba te poate incurca rau. Luna trecuta am incurcat traseul si am intrat pe o brina falsa. Acum nu gresesc insa iarba imi pune probleme si trebuie sa fixez un friend intr-o fisura inaintea iesirii in regruparea 2.
Yael aproape de R2

Papucii incep sa ma stringa si ii dau jos. Cu atentie sosesc si coechipierii mei. Mi-as dori sa renuntam aici fiindca o retragere de mai sus e mai grea.
in R2, mai strimta si expusa

Stam putin si apoi pregatim retragerea. Privesc spre lungimea 3 si nu mi-as dori sa urc cu bagajul asta pe pasaj. Stinca e curata dar avem prea mult bagaj iar ora e tirzie si ne miscam greu.
lungimea 3

Innod corzile si il las pe Amit sa le arunce in jos pe linia traseului urcat. Rapelul de 30-35m decurge usor.
Apoi din prima regrupare mai aruncam odata corzile spre hornul ce ne desparte de traseul Exodus.
Amit coboara primul si il ghidez prin citiva arbusti mai intepatori dar pe linia cea mai scurta.
Yael si Amit sint bucurosi de realizare. In Israel nu au trasee amenajate pe mai multe lungimi.
pregatim ultimul rapel
verdele verii
De la baza traseului recuperam resturile lasate la umbra si ii dam in jos spre Poiana Inului. Intre timp fac rost de un numar de telefon al unei companii de taxi din Risnov(1,70 ron/km fata de 3 ron/km din Predeal) si coborim spre Chei. Semnalul e slab si chiar lipseste in zona Cheilor Risnoavei incit sintem nevoiti sa mergem spre Cabana Cheia. Catre ora 19:30 soseste si un taxiu care ne conduce pina la Vila Vitalis.
20:00 in cabana ii ajut pe Yael si Amit la proiectarea unui traseu de citeva zile in Bucegi apoi plec spre gara Predeal, istovit dupa o zi de munca destul de grea.

Niciun comentariu: