sâmbătă, 25 august 2012

Trasee in Diana

Aveam niste restante in Piatra Craiului...stiti si voi cind vremea ori antrenamentul nu va lasa sa urcati un anumit traseu. Pe noi ploile zilnice din iulie 2012 ne-a tintuit in refugiul Diana.
Echipa e aceeasi, eu cu Paciu si programam refacerea turei pt 16-20 august.

Dar pentru cei grabiti:
Albumul turei: https://picasaweb.google.com/101018020664577344875/ZonaDiana
Filmul turei: http://youtu.be/CxUMO4r8f88

16 august 2012, amiaza zilei de joi ne gaseste in drum spre refugiul Diana. Stim ca noaptea ne va fi camarad pe drumul lung. Lasam masina in centrul orasului si ne indreptam pe drumul prafuit de Plaiul Foii. Optam pentru mersul prin finetele de sub Vf Piatra Mica si Turnu.
printre oamenii muncitori
Lumea este la munca, acum in pragul inserarii. Miroase a fin, e liniste si noi ne tot gindim pe unde ne va apuca noaptea.
el...martor peste milenii
Mergem hotarit, salutam uneori cosasii si in scurt timp(ora 20) sosim la noul izvor al Schitului din Coltul Chiliilor. De aici bagajul nostru se va ingreuna considerabil cu 5-7kg, fiind ultima sursa de apa. Si la 20:40 pornim pe panta urmatoare. mai e putina lumina dar cum intram in padure aprindem lanternele. Cit am stat pe loc la bancuta am simtit racoarea, semn ca vara s-a terminat. Cunoastem bine drumul asa ca inaintam usor si la ora 23 pasim in refugiu.
eu cu sacul Marmot imprumutat de la Noam
17 august 2012, vineri
Mi se intimpla ca dau un refuz alarmei de la 6 dimineata si ma trezesc putin nervos la 7...nu-i prea tirziu. Inca am sperante mari. Mincam, facem bagajul de perete si pe la 9:10 plecam spre Turnul Galben al Dianei.
Traseul Frontal
Surplomba de bivuac


















E senin si placut a catara. In 15 min sosim la baza traseului nostru. Ma leg si pornesc destul de repede.
Traseul Frontal are 4A si a fost catarat de Aurel Irimia si echipa.

Intrarea este usurica, asigur calm la pitoanele gasite insa mai sus merg putin mai incet. Ulterior Paciu imi striga ca am gresit, ca am ratat un piton si ca am urcat un pasaj dificil. Eu am pus un friend dar nu am simtit ceva greu. Ajung la o posibila regrupare la un copac si apoi sub o mica burta la care ma cam opresc. Ultimul piton este o lama veche si batuta pe jumatate. Fixez o nuca si apoi fac o traversare la stinga la un cui. Dupa citiva metri regrupez pe o platforma.

spre refugiu
Zaresc refugiul Diana si drumul de Plaiul Foii. Ah cit imi doream sa ajung aici, in lungimile vechi ale Pietrei...
Astept cuminte semnalul de start al coechipierului. Si nu e prea cald asa ca in jacheta cu goretex este placut. Sintem pe fata umbrita si nordica.
unii recomanda lungimea 2 sa fie urcata cu scarite
Paciu urca incet si atent la prize si echipament. El urca pe linia corecta a traseului si regrupeaza la copac. Acolo au loc niste necunoscute pe care eu le inteleg mai greu. Mai multe necunoscute, mai greu ca la matematica. Asa ca ma dau jos pina la copac de unde rapelam amindoi. Se mai intimpla.
Padina Inchisa
Hotarim sa mergem pe Brina Caprelor si de acolo in firul Padinei Inchise. In zona Grotei Caprelor descifrez niste trasee vechi(Lacrima de Piatra, etc), destul de tari pentru 4B.
Padina Inchisa
Treptat peisajul ni se deschide. Sintem imbatati de haurile ce ne inconjoara!
Saritoarea de la
 Gavan
Hornul Negru



















Grohotisul este destul de instabil dar in citeva minute sosim deasupra Saritorii de la Gavan unde zaresc un piton cu cordelina. Vizam Hornul Negru(grad 2A/B) pe care Paciu l-a urcat in toamna lui 2011. In decembrie 2010 impreuna am avut o tentativa de iarna insa din pricina verglasului si a lipsei pitoanelor ori fisurilor am renuntat.
in LC 1 din Hornul Negru
Ma leg si pornesc la papuci in prima lungime. In buza primei trepte se afla un piton apoi panta scade, si iar creste. Se intilnesc pietre instabile si sintem nevoiti sa urcam cu picioarele sprijinite de peretii laterali. Imi place. Dupa 30-35 m regrupez in pitoanele lasate de Paciu in 2011(vezi tura). Traseul a fost urcat in premiera in iulie 1971 insa descrierea nu prea ne ajuta. Pitoanele se misca si mai incerc plantarea unui piton ucrainian subtire in care ma asigur. Platforma pe care stau este comoda, insa nu pt 2 persoane.
Lungimea 2 debuteaza cu o mica saritoare, o treapta cazuta si apoi o imensa saritoare pe care gasesc un piton  in partea superioara.
Hornul Negru
Arunc o privire in jos...distanta e mare pina in regrupare, vreo 15-20m. Nu e dificil insa roca poate fi friabila si/sau umeda. E bine sa nu stau pe ginduri si sa ajung cit mai repede in regrupare. Cu atentie la pietrele instabile sosesc un regruparea 2 unde intilnesc tot un piton lasat de Paciu. Mai bat si eu unul pentru moral, cu gindul ca-l vom scoate.
regruparea 2
Paciu imi comunica ca am  ratat un alt piton in saritoare. Nu-i problema...eu m-am simtit in siguranta.
Tot timpul el a primit in casca pietricele. Lungimea 3 este usurica si trece pe linga un copacel care probabil in 50 de ani va fi folositor cuiva.
LC 3
Intilnesc vreo 2 pitoane si sosesc sub un tanc pe sub care voi face o traversare la stinga. Zona e inierbata si marginita la stinga de o creasta. Abia pun mina pe un bolovan ca si "fuge"....ma loveste cu brutalitate in tibia stingului apoi "paseste" nervoasa pe linga coarda. Am impresia ca va zbura pe versantul opus hornului, dar ceea ce nu doream se intimpla...Liniste. Transpir...Strig....esti bine Paciu?
Da, dar tu?
Tancul din LC 3
Bolovanul ii sarise la citiva centimetri de casca. E ziua mea norocoasa. Coarda e intreaga desi nu-mi mai pasa. Regrupez la un molid si ne "adunam".
Pe lungimea 4, nu mai este nevoie asigurarea. Ne luptam cu jnepenii pina intr-o strunga.
in Padina Inchisa
In sus creasta continua cu jnepeni dar si calcar compact insa nu avem timp sa o urcam pina in Muchia Padinei Inchise. La stinga ni se dezvaluie Orga Mare si zona Traseului Izvorul. E numai aventura si imi place ceea ce vad. Trasee viitoare ce se pot face intr-o viata de om...
vilcelul de coborire
Cautam un acces spre vilcelul din dreapta. Paciu se rapeleaza primul, stiind zona cit de cit mai bine. Urmez si eu insa coarda nu vrea a veni. Este data dupa un colt si imi face figuri. Nu sintem in criza de timp si nu avea rost sa pun un anou de cordelina. Decid sa urc pe prusice si pompierest inapoi in creasta. Apoi gasesc un jneapan mai la vale pe care-l folosesc pentru a prinde vilcelul. Apoi se coboara usor pina la confluenta cu Hornul Mare pe care ne mai lasam 100m lungime pina dam de scocul plin de grohotis ce urca in Brina Caprelor(pe care am venit).
Hornul Mare din Padina Inchisa
Avem timp sa admiram peisajele si sa visam la alte trasee.
accesul din Br Caprelor spre Padina Inchisa
Citeva capre ne arunca pietre insa reusim sa patrundem si la marcaj pe Gemsensteig.
Vilc Saritorii de la Gavan
zona cu Hornul Negru si vilc de rapel


















O luam incet la vale  admirind peretii. Odata cu inserarea sosim la refugiu si spre placul nostru e pustiu.
ranile de pe picior martore din Hornul Negru
Imortalizam ranile din care avem ce invata...
Urmatoarea zi nu are un program bine stabilit...vor veni o multime de muntomani pe la refugiu asa ca trebuie sa ne miscam.
Dimineata la 6:30 alarma da desteptarea. Sintem obositi...adorm pina la 7 cind ma trzesc buimac. Maninc pe fuga si plec sa inconjor Muchia Padinei Popii. Paciu doarme fiind inca obosit.
Trecatoarea Fortata
Nu am mai facut circuitul din 1996, iar peisajul nu-mi mai este cunoscut!
UPP
Las Fisura Cenusie, Hornul Inghetat, Traseul Dianei si Florile de Colt, o multime de trasee pentru care mai am de tras. Depasesc 2 cabluri(singurele) si pasesc pe grohotis.
localnicii
Ma salut cu un ciopor de capre negre....de toate virstele.
Singele Voinicului
E o zona deosebita si regret ca nu am mai fost aici de 16 ani! Merg incet, precum un vinator. Nu as vrea sa stric linistea caprelor si tapilor.
Padina Popii spre Plaiul Foii
Cerul se picleaza...nu am urmarit porognoza dar nu vreau sa dau clipele de aici...
Trandafirul, Rosi Bear
Savurez fiecare pas si peisaj.
La 1h30 de la plecare cu multiplele pauze de pozat sosesc in strunga Iezerului.
Strunga Iezerului
Ma opresc citeva minute...merita! Apoi ma las condus de grohotis pe linga fostul Gavan. Acum e sec...Pe fata estica e mai mult soare si am nevoie de ochelari.
suna-toare!
Spre surprinderea mea circuitul e foarte scurt insa nu merita a fi facut la urcare cu rucsacul mare.
Padina Inchisa
La 10:30 sint inapoi la refugiu. Iar pina la ora 2 mai motai si eu. Si printre trecatori ma intilnesc cu Luti si Mariana din Pitesti (https://picasaweb.google.com/117588753999819906963).
Paciu la schitul din Chilii
Spre seara coborim incet catre Zarnesti printre minunatele cimpuri de flori si fin cu un miros puternic. De ar
inventa cineva un spray cu miros de fin...
Filmul turei:

3 comentarii:

ciprian teodorescu spunea...

Pozele sunt absolut superbe.Unele locuri chiar nu le stiu.Bravo,suna tentant ce ai facut.

Hiker(Dan Alexe) spunea...

Ciprian, ma bucur ca iti place si pentru rabdarea avuta!

gabicolea spunea...

Ha, ha,, pe aici va ascundeti plimbarile ...

Frumos,mi-a zis Paciu de bolovan..brr...