duminică, 2 iunie 2013

Faleza Belvedere Paraul Rece

Citeva ore de escalada in faleza lui Castoru, Belvedere(Paraul Rece) aveau sa ne relaxeze si nicidecum sa ne oboseasca. Ne place amindorura aceasta activitate insa timpul nu-i permite niciunuia. Eu speram sa ajungem in Animale ori Prapastia Ursului insa problemele de dimineata amina plecarea pina la miezul zilei.
Album foto: https://picasaweb.google.com/101018020664577344875/Belvedere
Film: http://youtu.be/yEzAlnm-omw
18 MAI 2013
Urmam citeva minute drumul Predeal-Risnov pina zarim o sageata ce ne invita spre Caban Belvedere la stinga. La inceput e un drum cu asfalt vechi din care se ramifica niste drumuri de tractor la stinga. Noam e tentat la vederea fiecarui drumeag sa-si bage masina.
Nu e timp, nu e scopul turei noastre, nu stim daca-i spatiu sa intoarcem, a plouat zilele trecute. Hai direct la faleza!
Si nu ma asculta si intra la stinga. Dupa citeva zeci de metri derapam  spre vale. Nu reusim sa ne redresam, punem niste lemne, sintem ajutati de un grup de alpinisti. Echipam masina pe o pereche de lanturi, impingem, ne inamolim, punem inca 2 lanturi, mai sapam un sant si reusim sa scoatem masina pe fagasul bun, apoi dam incet cu spatele. Ne vom revedea cu noii prieteni cataratori la stinca.
Lasam masina cu lanturile, luam echipamentul si mergem vreo 10 min pina la baza stincii unde-i animatie. Este chiar si cel care a echipat majoritatea rutelor, Castoru.
Iata si un link:
http://www.romaniaquest.com/climbing/topo/romania/Regiunea-Centrala/Masivul-Postavaru-si-Paraul-Rece/Belvedere---Paraul-Rece/Faleza-Mare?p=1&r=276
Ni se recomanda un traseu usurel, cel clasic:
"Traseu frumos si constant in miscari, ce se desfasoara de-a lungul unei fisuri largi. Din grota suspendata se iese diagonal dreapta. Top intermediar pe brana, dupa care traseul continua ocolind prin stanga surplomba de deasupra. Grad 5c"
Traseele nu au grade ori nume si o schita ajuta intr-o masura. Noi am fotografiat schitele de pe internet insa acum vorbim in direct cu "maestrii".
Noam echipindu-se cu papucii
Voi urca cap de coarda. Nu-mi prea place escalada fiindca nu sint prea antrenat.
Ceilalti urca ceva dificil si sint incintati.
Cit timp eu sint concentrat cu prizele, capul de coarda de pe traseul dificil zboara vreo 6m. Am vazut eu ceva insa nu am realizat decit la revenirea pe sol. Ajung la un punct unde hotarasc sa revin la sol pentru odihna. Pleaca si Noam, urca si revine salam. Urmez eu, studiez atent pasii, trec de ultima asigurare si regrupez la 2 pitoane cu inel intr-un hornulet. In sus vine ceva vertical, cu o placa fisurata si-mi e teama sa nu o disloc. Comunicarea cu solul e anevoioasa, Noam intelege mai greu comenzile.
Revin la sol, urca si Noam. Linistea zonei e intrerupta de latratul unui golden-retriever. E destul de enervant dar sint multumit ca nu-mi roade coarda cum ar face Darky.
Sosesc nori de ploaie, cad citeva picaturi, lumea isi cam stringe materialul iar noi inca urcam. Soseste si o pereche la vreo 40 de ani. El nu a mai catarat de vreo 3 ani si acum ii este greu. Incearca sa urce pe sub noi, pe aceeasi linie. Ii spun ca-i agat coarda intr-un piton si sa faca mansa.
Urc pentru ultima data si la pitoanele cu inel si solidarizate cu o sfoara impletita(parca ar fi de la o caruta) fac rapel si montez coarda alpnistilor incepatori.
Stringem echipamentul si mergem la masina pentru a scoate si lanturile cu noroi. Apoi la 7 seara revenim la vila Vitalis.
Citeva ore petrecute la faleza au reusit sa ne mai umfle putin bratele.
Iata si filmul zilei: