marți, 29 aprilie 2014

Excursiune la Bilea

Dupa 2 zile prin zona(V lui Stan si Vf Lespezi) am zis ca poate am noroc iar de soare ca in prima zi.
Ori cel putin sa nu ploua.
Am dormit in jeep pe linga Conacul Ursului...iar daca ploua dimineata, sigur nu as fi urcat spre Capra si Bilea.
Album foto: https://picasaweb.google.com/hikerph/TheWayToBaleaLake
Dimineata de marti 29 aprilie 2014 e noroasa. Maninc un ou, o ceapa si putina pita si conduc pina la Cabana Capra unde las masina si trec la bocancii de plastic.
Crestele sint taiate de un val de ceata...hm, voi urca dar nu stiu in ce masura reusesc sa fac si o Saua Caprei-Buteanu, etc
E liniste, incepe sa picure marunt si urc spre Cascada Caprei.
La inceput marcajul trece pe o zona usurica apoi mai sus ascendent pe fete abrupte, riscante pt mai oricine. Nu stiu daca turistii o fac prea des dar ar trebui deviate unele zone.
Ploaia se opreste si de la reintilnirea soselei linga mareata cascada fac dreapta si prind o zona abrupta si prevazuta cu cabluri de data recenta.
E destul de abrupt pe aici insa liniste si o capra neagra ma saluta. Intru in ceata in timp ce parasesc marcajul ce duce spre Lacul Capra destul de ciudat pe traversare.
Urmez soseaua acoperita partial de zapada.
In multe zone ar fi posibil degajarea de zapada dar in apropierea copertinelor exista strat si de 5m. Odata in mai 2000 urcind de la Cota 2000 pe piciorul Iezerul Caprei m-am ratacit(ceata, ploaie, zapada mare si uda)
Cota 2000 cu Salvamontul e inchisa...Trec prin ceata spre Copertine. Uneori pe zapada gasesc material de pe versant, pietre sau pamint dar nu si avalanse.
Ma apropi de tunel si revad placuta unde Telex a avut un tragic accident prin ruperea unui turture. Ce final tragic dupa Matterhorn, Mt Blanc,Elbrus, Aconcagua, Mt Kenya...
Nu prea vad multe, eh, asa va fi si pe nordul crestei. Aprind frontala si pornesc in inima muntelui. Un kilometru de galerie cu elemente fluorescente in care nu ai decit sa mergi. Fara stres acum cind circulatia rutiera e inchisa.
Bun venit in jud Sibiu...imi pun ochelarii de soare dar nu din pricina astrului...dupa 20min in intuneric ochii sint putini afectati.
Merg pina la cabana de pe lac, nu-i nimic de vazut, hotelul de gheata e deja inchis de vreo 2 saptamini.
Apoi urc spre punctul de belvedere inca neterminat si fac un cadru cu valea Bilei.
zona de gheata
Primavara stratul de zapada creste simtitor in urma unor ninsori abundente dar si al avalanselor. In urma cu 1-2 saptamini erau 170cm insa acum datorita temperatuilor pozitive e putin peste 1 metru.
salvamontul si muchia Bilei
Adie vintul care aduna ori risipeste ceata. Telecabina pleaca dar nu stiu daca va aduce turisti si eu imi reamintesc ca seara trebuie sa ajung la Brasov(cumparaturi) si Predeal.
Intre locatiile de cazare sint sapate transee dar uneori e curatat pina la asfalt. Ceata este predominanta si ma convinge sa nu o apuc in sus spre Saua Caprei. E mai sanatos sa revin la masina, am multe probleme de rezolvat azi.
Trecerea prin tunel o fac fara lanterna. Dupa vreo 50m deja se zareste luminita de la capatul tunelului si stiind ca nu exista gheata continui in bezna. S-ar zice ca este un antrenament penru explorarea unei pesteri.
Ajung la Cota 2000 si cobor pe piciorul muntelui acum inierbat si destul de abrupt.
Trec pe sub Cascada Pisetoarea Caprei apoi tai spre cabana si spal putin echipamentul.
Opresc de citeva ori pe marginea lacului pentru a gasi un unghi adecvat pozarii apoi la Hotelul Posada iar dupa baraj incep aversele de ploi. Vidraru linga baraj reusesc sa mai lamuresc unele probleme ale viitoarei cazari.
Pe la ora 16 vizitez fintina Mesterului Manole si Manastirea Argesului ctitorita de Neagoe Basarab.
Nu sint singurul vizitator din Curtea de Arges. E de retinut punctul de reper benzinaria rusa. Eu opresc la blocuri si traversez parcul cu luciu de apa cam neingrijit.
Apoi caut drumul spre Cimpulung, veche capitala a Tarii Romanesti. Peisaj superb printre dealuri doar ca soseaua o recomand pentru jeepuri si carute.
Citiva stropi de ploaie accentueaza verdele crud al pasunilor si livezilor.
Continui si seara pe la 8 poposesc la decathlon pentru shopping, apoi la 21:30 ajung la Vila Vitalis in Predeal.
O excursie super faina imbinata cu munca.

luni, 28 aprilie 2014

Virful Lespezi(Caltun), solo, 28 aprilie 2014

Inca un pisc la care visam din 1997 cind citeam cu atentie monografia Fagarasului a lui Emilian Cristea-Cicotti-Balaceanu. Anii au trecut iar ocaziile au fost prea putine. Stiam ca nu este greu si mi-l doream de iarna. Prin perete...nu a fost sa fie.
Albumul foto:
https://picasaweb.google.com/hikerph/VirfulLespezi25172522
Este LUNI, 28 aprilie 2014, pornesc masina si parcurg lejer drumul de la Barajul Vidraru la Piscul Negru. Sint in timpul serviciului dar virful nu e pe lista. Merg doar sa verific conditiile, daca zapada este de coltari sau rachete.
Se anunta schimbarea vremii si ploi slabe. Eh, urc repede si cobor. Este inorat dar am 2 zile in care as mai putea urca. Oricum Bilea e pe lista mea prioritara.
Ramin impresionat de linistea si lacul odihnitor. La Piscul Negru sint 5-6 grade, parchez, telefonul e incarcat, iau bagajul, coltarii, pioletul si ii dau in sus. Din pacate o punga cu mincare am uitat-o la Ploiesti dar ma descurc cu supa, piure si biscuiti.
Urmez traseul spre Stina Lespezi, o zona la care ma gindeam de prin 2008. Trec pe linga galeria de prospectiuni din care iese un fir de apa. E de explorat dar cu echipamentul de canyoning.
Poteca e clara, marcata si de niste sageti. Sint urme vizibile ca in wkend lumea s-a plimbat pe aici.
La o ora de la plecare ajung in stina din Lespezi(aproape ora 9). Incepe sa ploua iar daca nu se va opri voi abandona ascensiunea spre piscul nr 4-5 din Carpatii Romanesti.
Ma adapostesc in stina curata si bine ridicata dupa incendiu. Dau citeva telefoane pentru a clarifica unele probleme cu service-ul si dupa 40min continui in bocancii de plastic si suprapantaloni.
Urc exact pe peciorul din spatele adapostului. Marcajul spre Podeanu urmeaza o vale glaciara cu destula zapada.
Ar fi idee sa ma ntorc pe Mt Podeanu, dar totul depinde de vizibilitate.
Urc repejor dar sint intrerupt cam 30min de telefonul lui Ciprian T care regreta ca nu a mers cu mine. Ehe...e tirziu de regrete.
Peisaj fain de primavara. Si odata cu inaltimea regasesc brindusele.
Intru in ceata pe la 2000m si in etajul ienuperilor dar urmez stilpii(rari) si marcajul de pe pietre.
Fructele de rhododendron au supravietuit peste iarna!
Ajung la un umar stincos si vad urme atit direct cit si pe partea dreapta. Coborirea e mai incomoda dar cu grija revin la traseu descatarind. Era optional traseul pe sus.
De la 2450m incepe zapada continua. Am gps-ul pornit pe memorare asa ca la intoarcere nu ma pot rataci. Este o culme larga pe care te pierzi usor. La urcare sti ca trebui sa ajungi pe cel mai inalt punct dar coborirea te poate insela. Panta finala e mai inclinata dar nu e inghetata. Fulguieste.
Ura, am ajuns, vad steaua, roza vinturilor.
Mindru ca sint roman? Doar acolo sus cind vad teritoriul aparat de Burebista, Decebal, Neagoe Basarab, Mircea cel Batrin, Vlad Tepes, Mihai Viteazu, Tudor, Cuza, Carol si cei multi din razboaiele mondiale...
E ceata si nu vad decit la 20m. Sint ceva cornise....abandonez traseul spre Cornul Caltunului, dau SMS si cobor. Fulguieste.
https://maps.google.com/maps/ms?msid=212636598354463996448.0004f8657d80a82b8f617&msa=0&ll=45.568994,24.579414&spn=0.022412,0.045447
In aproape 1h30 sint inapoi la stina. Ploua marunt, ceata dispare si revine...Mersul cu plasticii prin iarba ma protejeaza de umezeala.
Fac un ceai la stina, atipesc pe o canapea si pe la 15:30 pornesc spre masina.
A fost o ascensiune usoara iar privelistile ar fi putut fi largi. La iarna...
Pe la 5 adorm in masina, ploaia nu mai cade si e un aer curat, 10*C.
In drum spre Cabana Capra ma opresc sa salut oamenii de la Conacul Ursului.

duminică, 27 aprilie 2014

Valea lui Stan, solo, canyoning

Propunerea pentru parcurgea canionului din Valea lui Stan a venit in finalul lunii octombrie 2013. Prin august am urcat pe traseul amenajat pina la cascada Avion. A venit iarna, la gheata acolo tot nu am ajuns si asa ca acum in 27 aprilie 2014(duminica) dupa un drum de 200km din Ploiesti ajung la Barajul Vidraru(166m inaltime).
Album foto:
https://picasaweb.google.com/hikerph/CanioningValeaLuiStan#
Nu am coechipier, sint echipat regulamentar si vreau sa vad pe viu cascadele si debitul lor si comportarea echipamentului de neopren.
Cam asa am aratat la plecarea in traseu:

Partea de echipament s-a compus din:
-costum neopren 7mm fara cagula
-manusi si sosete neopren 3mm
-casca silicon
-casca de alpinism
-ham, carabe, prusice, opt rapel, coarda dinamica 30m
-banana speciala pt ape
-vesta de salvare flotabilitate 70 pt persoane de peste 80kg
-ghete de 3 sezoane de la Mammut Raichle
-ciocan, pitoane nefolosite
Pentru inceput constat ca banana nu poate fi inchisa  din pricina unei catarame rupte. Asa ca scot acul si ata si incep sa impung. Timpul trece si pe la 9:20 trec tunelul pe drumul cabanei Cumpana.
E vreme de poze, de lenevit la soare dar si de colindat. Privirea mi se opreste pe o curgere vijelioasa de apa. Valeu, Hikere, daca asa este in Valea lui Stan atunci nu am ce cauta. Dar sus observ ca tot debitul vine de pe o conducta. E captat din Valea lui Stan pt a alimenta lacul(veti vedea in poza)
Treptat incep a ma incalzi in costumul meu gros. Stiu ca am de dat din bascheti vreo 4km, ehe, mi se par cam lungi fiindca banana o tin in mina nevind vreo curea.
Miroase a primavara curata.
Iubesc verdele asta crud, contrastul cu spuma apei dar si zapada acoperita de frunze.
Dupa citeva curbe pe care le-am mai taiat sosesc intr-o poiana unde este cantonul(Calugarita parca-i spune) unde un om(paznicul?) imi cere tutun. Bleah, eu sint sportiv nene, nu mai stiu ce-i tigara de 17 ani!
La nici 5min intru pe ramificatia cu punctul rosu spre V lui Stan(10:15). Fac o pauza...sint asudat, deja ud la interior si am doar un tricou sub neopren.
Ce greseala ca nu am luat ranita mea...
Poteca urca in lungul unui piriu pina intr-o poiana suberba cu un vechi observator(11:10).
E un fel de rai aici, liniste, curat, verde proaspat. Sint drogat...E un loc ideal pt o casuta mica, loc de refacere. Traversez pe lungime si reintilnesc marcajul ce coboara.
Gasesc obirsia Vaii lui Stan(poate un tributar secundar intrucit mai jos se intilneste cu un riu involburat care sigur este Valea lui Stan) si urmez marcajul.
Oare sa fiu sincer si sa urmez exact apa? Hm, nu are rost sa ma balacesc asa inante de cascadele serioase.
Doi adolescenti vin din vale...deja au urcat-o...ce rapizi!
Sosesc la confluenta in dreptul unei cascade mici de cca 1m dar vijelioasa. Trebuie sa incep lucrul...gata, nu-i de joaca dar voi fi in coarda.
Gasesc un copacel, pun sfoara in doua, pun sosetele si cobor in bocanci. E o joaca, lacul nu e adinc mai mult de 1m iar curentul nu e periculos.
E super!
As putea sa trisez si sa folosec poteca dar vreau sa testez echipamentul. Sint ud dar nu-mi e frig. Merg prin apa pina la urmatoarea cascada, amenajata, de beton, unde e format un lac.
Nu merg pina in buza caderii ci fac stinga pe mal pentru a studia variantele de rapel pe cascada.  Bine am procedat deoarece apa e captata prin niste site si ar fi fost periculos.
Exista si un avertisment cu pericol de inec. Fac rapel de pe niste balustrade dar banana o trimit prima jos apoi inca un vint pina la o balta.
Debitul vaii lui Stan se reduce simtitor. Parcursul devine banal pina la urmatoarea cascada.
De obicei caderile mici de 1m se sar. Este clar ce cascade sint amenajate pt rapel, doar cele cu ancore, in rest se ocoleste pe marcaj. Dupa o cascada dau de apa adinca cel putin 2m. Vesta ma mentine la suprafata insa nestiind sa inot nu pot iesi din curentul principal. Ma trag de sfoara si revin deasupra cascadei. Am un sentiment ciudat, sint suparat si as mai incerca odata trecerea...dar nu e timp
Sosesc in zona unor cascade mari, gemene.
Este ancora insa la baza sint ape negre, adica adinci. Nu e loc de joaca, de vreo eroare asa ca le ocolesc cuminte. Sint fascinat de culorile apei in bataia soarelui.
Rapelez intr-o cascada de pe o ancora a treptelor. Revin in apa adinca pt a reverifica flotabilitatea. E ok...
Deasupra unui canion traversez pe o punte. Nu cascadele m-ar impiedica ci apa adinca. Balustradele si treptele sint in conditie buna iar alaturi de cablu sporesc siguranta trecerilor.
Mai departe valea este blocata de 2 copaci in pozitie de "X". Oare inseamna ceva? Alaturi este si o ancora ce se misca.
Depasesc "X"-ul, cobor o cascada si las banana. Explorez mai departe canionul ingust de 1m.
Trec pe sub o ploaie apoi o alta treapta subterana ma conduce in ape negre, adinci. Revin si pun coarda de ancora care se misca. Nu reusesc sa trec pasajul adinc asa ca abandonez si revin la banana catarind 2 cascade. Voi reveni pe aici in 3 saptamini.
Un grup numeros de tineri merge pe marcaj...hm, pina unde caci trebuie trecut prin apa.
Folosesc treptele si ajung pe partea cealalta a canionului explorat cu citeva minute mai devreme.
Nu ar fi fost prea dur dar nu-i nimic, prudenta incepatorului este buna in cazul de fata.
Mai departe ajung la Cascada Avionul ce a format un lac adinc de vreo 4m. Ocolesc cumite pasajul apoi tot prin apa pina la final.
E iar joaca in cascade de1m si bolovani.
Incredibil, zapada inca persista aici iar apa a format un pod gros de zapada.
Alta cascada betonata aproape de drum.
Si apoi iesirea la Transfagarasan, la soare si semnal telefonic. Dupa ince 1km de tropait pe asfalt cu ghetele ude ajung la locul unei parcat jeepul.
Valea lui Stan
Iata si traseu memorat de telefon: