marți, 22 decembrie 2015

Piatra Craiului 20-22 dec 2015

de la Zmeu la Miel....si cum sa iti cunosti limitele si virful nasului.
Pe la inceputul lunii decembrie, Ionatan ma intreaba daca mai ies pe munte ca ar vrea in Crai...Mai, e iarna, e zapada, merge doar vara pe acolo. Mai gindeste-te Dane...Si ii zic ca daca chiar isi doreste, il rezolv dar nu va fi usor. Poate Iona chiar e vreun zmeu incepator fara frica, imi zic.
Si in ultima saptamina se hotaraste si Beni sa vina asa ca impart "cadourile" temporare, imprumut bocanci, coltari, pioleti, bete, saci, rucsaci.
Hai sa mergem!
Filmul nostru: https://youtu.be/HtRQ52n7Tr8
Album foto: https://picasaweb.google.com/101018020664577344875/PiatraCraiuluiCuIonaSiBeni2022Dec2015
Duminica, 20 dec 2015
Dimineata calduta, uscata, se anunta vreo 3 zile caldute, pozitive, plecam dimineata la 4:40 cu trenul alpinistilor care devine calduros si ajungem cu intirziere de 40minute asa ca pierdem legatura cu Zarnesti!
CFR vai de oamenii tai si de calatori!
~10:15 sosim in Zarnesti, cer inorat, iar bagajele grele ne obliga sa mergem cu capetele in pamint. Continuam spre Gura Riului unde Beni a fost odata in tabara. Schimbam planul si renuntam la a urca prin vf Turnu in prima zi intrucit sigur ajungem noaptea si poate nu gasim cazare la refugiul Ascutit. Optam pt Creasta Sudica si refugiul Funduri.
Intram in Prapastiile Zarnestilor, destula liniste, este uscat si poposim la refugiul salvamont de sub perete pentru un sandvisch.

Timpul trece si sigur vom merge putin si noaptea in cautarea refugiului Funduri. In scurt timp parasim drumul principal in care bariera restrictioneaza accesul vehiculelor motorizate si intram in Cheile Pisicii. Baietii ramin impresionati. Zapada putina imi permite mersul in adidasi dar revenirea la drumul forestier spre Vladusca ma obliga sa imi pun ghetele de piele iar baietii parazapezile.
Ora tirzie la care am atins izvorul din Vladusca ma obliga sa schimbam planul !
Luam apa ne energizam si mergem spre refugiul Grind de la marginea padurii. Pina acum am mers sub plafonul de nori. Zona este defrisata de prin 2000 si imaginatia noastra cu padurile acoperind toate dealurile ne intristeaza.
Urcam usor la prag de seara si ne salutam cu doua persoane echipate ce par sa vina din creasta. Sint dezamagiti ca zapada este moale pe sus. Continuam si ma gasesc cu un grup al lui Ciprian Lolu ce au atins piscul Baciului utilizind doar betele de schi. Aflu ca nu prea par a fi urme pe crestele nordice-sudice.
Panta finala spre adapostul Grind este usor inzapezita. Ajungem in prag de seara si sintem multumiti ca nu am mers noaptea.
E prima zi si sintem obositi urcind vreo 900m diferenta de nivel de la Zarnesti!
Gatim mamaliguta si ne hidratam apoi repartizam sacii de dormit, urmind ca peste noapte sa ma trezesc ca baietiiau migrat pe parasolarul meu folosit drept izopren!
Luni 21 dec 2015
Ne trezim cam greu si probabil ca voi fi nevoit sa schimbam planul. Ma gindisem ca vom face Creasta Sudica cu bagaj usor urmind sa dormim iar aici!
Dimineata senina dar nu prea frig, zapada a inghetat putin si asta este bine pentru noi. Refugiul este bine aprovizionat, orez, supe, conserve, ceapa dar soba nu ar putea functiona.
Mincam si ne echipam si schimbam planul!
Vom urca cu tot bagajul in refugiul de sus unde vom dormi si ne vom plimba cu coltari pe una din creste.
Ii dam incet la deal pe urmele inaintasilor. Ne folosim si de pioletii din dotare pentru a invata tehnicile de inaintare plus mersul cu bocancii de plastic.
Intram in paradisul caprelor negre si le privim cu atentie cum pasc la soare! Ce viata au pe vremea asta, aer curat, priveliste, fara atacatori...
Avansam cam greu dar dupa vreo 3 ore ajungem in creasta si poposim pe Piscul Baciului 2238m.
Este vint si peisajul ne imbata!
Coborim spre refugiul Grind de linga Saua Grindului.
Adapostul este de nota 10, priciurile sint capitonate cu o mocheta peste care este o folie. Mincam repede si ne echipam cu coltarii pentru a face primii pasi. Mai avem vre0 50 minute pina cade noaptea si urcam putin pe vf Grind.
Asistam la un apus memorabil. Aparatul surprinde acest fenomen pentru a ne putea reaminti pe viitor.
Pe seara devin iar bucatar si topitor in dormitorul nostru, iar peste noapte se inteteste vintul.
Marti 22 decembrie 2015
Vintul ne cam retine in sacul de dormit. Vremea s-a stricat iar ceata acopera unele zone.
Norii se joaca cu vaile si crestele, parca totul este regizat. Azi vom cobori, intrucit iar am schimbat planul ! Adica ne-am fi dorit sa continuam Creasta Sudica si apoi spre gara, constienti ca va fi o zi luuunga dar mersul cu coltarii este dificil. Baietii sint inca incepatori asa ca cel mai bine coborim pe acelasi drum.
10:00 ne pregatim si o dam in jos, la coltari.
Zapada a inghetat iar rafalele de vint ne dau bataie de cap si facem echilibristica pina aproape de vf La Om.
Alegem sa coborim un vilcel pentru diversificare si sintem norocosi sa vedem 2 ciopoare de capre in stinga si dreapta.
Ne incalzim repede dar e mai bine asa decit sa tremuram. Vintul rece ne racoreste, ne energizam si plecam spre izvorul Vladusca.
Vremea se imbunatateste, e mult mai bine la nivelul padurii.
Facem niste instantanee si plecam catre Cheile Pisicii cu glumele de rigoare.
Mergem repejor, tinta noastra este trenul pentru ca nu vrem sa stam linga Pipiron in gara Brasov. Incet ziua e pe sfirsite, la Botorog ajungem pe intuneric si la gara zarnesti pe la 6 seara. Sintem stropiti pe pantaloni dar bucurosi si cu experiente noi si alte planuri!
Si filmul nostru:
Cost transport:
Ploiesti-Brasov-Ploiesti= 29 ron
Brasov-Zarnesti-Brasov= 9 ron

Niciun comentariu: